Chiafrø er et lite superfrø og det er mitt favorittfrø som æ bruker i alt mulig! Det smaker egentlig ingenting og derfor er det genialt å bruke i det meste! 😀
Idag vil æ fortelle mye bra om dette lille superfrøet og til slutt får du en enkel og superbra oppskrift på sunn Chiagrøt som du enkelt kan lage til frokost, lunsj eller kveldsmat 😊
𝗢𝗠𝗘𝗚𝗔 𝟯
I to skjeer med chiafrø, får du flere omega-3-fettsyrer enn fra en laksefilet. Men her er det viktig at du skiller mellom animalske og vegetabilske omega-3-fettsyrer. EPA og DHA, som er animalske fettsyrer er de viktigste og de styrker blant annet immunforsvaret og nervesystemet. EPA og DHA finnes bare i fet fisk og Chiafrø kan ikke erstatte sunn, fet fisk.
Derimot er Chiafrø den beste kilden til de vegetabilske omega-3-fettsyrene og derfor er det slettes ikke dumt å bruke Chiafrø i kostholdet for å øke inntaket av flerumettet fett, – som også er noe de fleste av oss får i oss for lite av.
𝗙𝗜𝗕𝗘𝗥
I en spiseskje med Chiafrø er det 5 gram fiber. Det er mye høyere enn i f.eks linfrø, solsikkefrø eller sesamfrø. Fiber er godt og viktig for tarmhelsen vår. Fiber fungerer nesten som en kost som koster tarmveggene.
𝗣𝗥𝗢𝗧𝗘𝗜𝗡𝗘𝗥
Proteiner holder dæ mett lenger fordi det øker metthetsfølelsen og Chiafrø er en av planterikets beste proteinkilder! Så er du opptatt av proteiner så er Chiafrø et fint valg!
𝗞𝗔𝗟𝗦𝗜𝗨𝗠
Chiafrø er rike på kalsium, og kalsium styrker beinbygningen. Drikker du ikke melk så er Chiafrø et godt valg.
En spiseskje med Chiafrø inneholder seks prosent av det anbefalte kalsiumbehovet for en dag.
𝗔𝗡𝗧𝗜𝗢𝗞𝗦𝗜𝗗𝗔𝗡𝗧𝗘𝗥
Chiafrø er proppfulle av antioksidanter som både styrker immunforsvaret og hjelper til med å beskytte kroppen mot frie radikaler (som er skadelig for kroppens celler) – og dermed også beskyttelse mot for tidlig aldring.
𝗜 𝗧𝗜𝗟𝗟𝗘𝗚𝗚 𝗛𝗔𝗥 𝗖𝗛𝗜𝗔𝗙𝗥Ø 𝗛𝗘𝗟𝗦𝗘𝗙𝗢𝗥𝗗𝗘𝗟𝗘𝗥 𝗦𝗢𝗠:
• Forebygger hjerte- og karsykdommer
• Stabiliserer blodsukkeret
• Gir deg sterk beinbygning
• Styrker fordøyelsen og motvirker infeksjoner
• Mater huden med sunne fettsyrer
• Motvirker PMS
Chiagrøt til 2 personer:
- 2 spiseskjeer Chiafrø
- 2 dl Melk (havremelk, kumelk, mandelmelk eller soyamelk)
- ¼ tsVaniljepulver
GJØR SLIK:
✔️ Bland chiafrø med melk. Sett blandingen i kjøleskapet i minst 20 minutter (eller ovet natten)
✔️ Ta grøten ut av kjøleskapet og rør inn vaniljepulveret. Hvis du synes grøten er for tørr så tilsetter du bare litt mer melk.
✔️ Topp grøten med frisk frukt, hakkede mandler og ringte evt littegrann sirup over!
✔️ Kos dæ, nyt grøten og koble av fra alt stress en stund! 😘
Snart helg – klem fra mæ! 🌸
~ Kara